La força del petit comerç

Pastisseria de Jericó (Palestina)
Pastisseria de Jericó (Palestina)

Una munió de gent espera torn al davant de la pastisseria. L'olor d’espècies i de pa acabat de fer impregna el carrer, atraient veïns de tota la vida i vianants ocasionals. A l’interior també se serveix cafè i tè, i les taules són plenes de clients que conversen animadament. Al llindar de l'establiment, els pastissers treballen frenèticament per no deixar ningú desatès. Les seves mans es mouen amb habilitat entre els pastissos curosament disposats en files i columnes sobre la planxa.


Forns, fruiteries, peixateries, carnisseries, merceries, drogueries i altres establiments de barri són llocs de trobada que fomenten les relacions socials i on hi ha espai per a la conversa. Són l'ànima de les ciutats i dels pobles, promovent la vitalitat dels espais urbans i contribuint al seu desenvolupament econòmic i social.  


“ Les petites empreses representen el 90% de les empreses 

i contribueixen amb el 50% de l'ocupació a nivell global

Banc Mundial


Pastisseria de Jericó (Palestina)
Pastisser de Jericó (Palestina)

Els comerços locals afavoreixen l’economia, la cultura i la cohesió, contribuint a la construcció de comunitats més fortes i fomentant les relacions socials més properes. Els diners gastats en el comerç local tendeixen a reinvertir-se en la pròpia comunitat. Per cada 100 euros gastats en negocis locals, aproximadament 68 romanen al barri. Les compres en grans magatzems i multinacionals només n’aporten 43. D’altra banda, els petits comerços són més propensos a donar suport i a implicar-se en iniciatives comunitàries, reforçant el sentit de pertinença i contribuint al benestar general de la comunitat.


Tot i els beneficis, també hi ha desafiaments associats al petit comerç. Alguns productes poden no estar disponibles o els preus poden ser més alts en comparació amb els productes produïts en massa i distribuïts globalment. Exerecir un consum responsabl vol dir saber trobar l’equilibri entre les grans superfícies i els petits comerços de barri. La coexistència entre tots dos models comercials — les grans superfícies i el comerç local — poden ser beneficioses per al benestar econòmic i social d’una comunitat.  


Pastissers de Jericó (Palestina)

Pastissers de Jericó (Palestina)
Pastissers de Jericó (Palestina)


Mercat d'Amman (Jordània)

Mercat d'Amman (Jordània)

Potser t'agraden aquestes entrades