Residus: les coses que no serveixen

Una nina abandonada al llit d'un riu de Florida (EUA)
Una nina abandonada al llit d'un riu de Florida (EUA)

A la riba d'un riu, envoltada de branques i còdols polits, hi ha una nina abandonada que alguna vegada va fer companyia a un infant. El seu cabell exuberant s'ha convertit en un garbuix de fibres enredades, i el seu rostre està descolorit i desgastat pels dies a la intempèrie. Somriu, però els seus ulls grossos, que un dia van ser esplèndids i radiants, ara són buits i malenconiosos, com si hagués estat sola durant massa temps. Ampolles de plàstic, bosses buides, pneumàtics trencats, electrodomèstics, enderrocs i altres deixalles envolten la figura, que sembla perduda, resignada, fora de lloc. I mentrestant, el corrent segueix el seu curs pendent avall, en silenci, aliè a les deixalles que va engolint al seu pas. 


“ La producció mundial de residus augmentarà en un 70% fins al 2050

Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació


Contenidors (Catalunya)

Contenidors (Catalunya)

Contenidors (Catalunya)


L’Organització de les Nacions Unides calcula que cada any es generen més de 2.000 milions de tones de residus sòlids al món. El sector alimentari és responsable d’una part significativa d’aquesta quantitat. La descomposició de residus orgànics als abocadors produeix metà, un gas d'efecte hivernacle més potent que el diòxid de carboni. Més enllà de la matèria orgànica, el sector també genera altres tipus de residus com les bosses de supermercat, llaunes metàl·liques, envasos de vidre, paper o plàstic,... Gairebé la meitat dels plàstics que es produeixen són envasos d’un sol ús. La vida mitjana d’un envàs de plàstic és de 15 minuts, però necessita centenars d’anys per degradar-se, i això mateix passa amb gairebé tots els productes d’un sol ús


Alguns d’aquests residus, com el vidre, els metalls, els plàstics o el paper, són materials valuosos que es poden reciclar i reutilitzar. Malauradament, només una petita fracció de residus es recicla. La majoria s’incinera, s’envia als abocadors o, en el pitjor dels casos, s’aboca directament al medi. Cada any, fins a 12 milions de tones de plàstic arriben als oceans, quantitat que suposa aproximadament el 80% de la contaminació marina a escala mundial.


“ A la Unió Europea, només el 9% dels plàstics 

i el 34% dels residus orgànics es reciclen

Comissió Europea



Potser t'agraden aquestes entrades