Essaouira: la pesca al mar

Barques al port d'Essaouira (Marroc)
Barques al port d'Essaouira (Marroc)

Les barques d’Essaouira, totes pintades d’un blau intens, es gronxen amarrades al moll després d’una jornada d’activitat frenètica. Estan fetes de fusta resistent, però també mostren el desgast dels anys en forma d’esquerdes i petites reparacions. Moll amunt, moll avall, els pescadors descarreguen les cistelles plenes de peix acabat de pescar. En un racó n’hi ha un parell que s'afanyen a reparar les xarxes danyades per tenir-les a punt per demà; més enllà n’hi ha d’altres que ja han enllestit la feina i intercanvien impressions i converses. Les gavines, impacients i sorolloses, sobrevolen l’escenari atentes a qualsevol resta que puguin arreplegar. A mesura que el sol s’enfonsa, el port es buida, i al cap d’unes hores ja només s’escolta el suau xipolleig de l'aigua contra els cascos de les embarcacions. És un escenari que ha definit la identitat de la ciutat durant generacions, i que posa de manifest l'estreta connexió entre els pobles costers i el mar.


“ La pesca marina aporta el 17% del consum global de proteïnes animals

— Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura


Captures (Marroc)
Captures (Marroc)


El 90% dels peixos que es capturen al món s’extreuen del mar. Els mètodes de pesca que es practiquen varien segons la regió, de l’espècie explotada o de la capacitat econòmica i tecnològica dels pescadors, des de l’activitat d'un sol home amb un canya, fins a grans flotes de vaixells pesquers i factories flotants capaces de processar tones de peix cada dia. 


A prop de la costa, a no més de 10 milles de distància, la pesca es practica en petites embarcacions. S’utilitzen arts tradicionals com el tresmall, la nansa o el palangre, de dimensions més aviat reduïdes, i les captures es descarreguen a les llotges dels petits ports propers. En comparació amb la pesca industrial, són tècniques més sostenibles, no només des del punt de vista social — ja que generen més llocs de treball —, sinó també des del punt de vista ambiental, perquè són més selectives i generen pocs descarts.  


La pesca d’altura o industrial, per contra, es duu a terme amb grans embarcacions en aigües allunyades de la costa, i té com a objectiu la captura massiva de peixos mitjançant tècniques com l’arrossegament o l’encerclament. Gràcies a l’ús de tecnologies avançades, les flotes tenen una enorme capacitat per capturar una gran quantitat de peixos, però el volum de descarts i l’impacte que generen sobre les poblacions és molt important.


 “ El 10% de les espècies capturades representa el 80% de les captures totals

— Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura


Paisatges del poble pesquer d'Essaouira (Marroc)


Paisatges del poble pesquer d'Essaouira (Marroc)

Paisatges del poble pesquer d'Essaouira (Marroc)
Paisatges del poble pesquer d'Essaouira (Marroc)

Potser t'agraden aquestes entrades