El comerç d'avui; la globalització

En Kemal al seu petit basar (Addis Abeba, Etiòpia)

En Kemal al seu petit basar (Addis Abeba, Etiòpia)


Arrecerat sota un tendal de tela ratllada que el protegeix del sol, el basar d’en Kemal està atapeït d'objectes. Hi ha centenars de productes apilats a les estanteries, al taulell o al terra, creant un mosaic de colors sorprenentment acollidor. Els aromes d'espècies exòtiques, encens i cafè impregnen l'ambient. Sense pressa, en Kemal guia els clients que freqüenten el lloc a través dels passadissos estrets i carregats, fins a trobar allò que busquen. Cada article sembla explicar el seu propi viatge. Alguns d'aquests productes són del país, però molts d'altres venen de fora, fins i tot de milers de quilòmetres de distància. Sembla difícil trobar les coses, però en Kemal ho troba tot. És el sentinella silenciós d'un rebost fascinant, on productes propers i llunyans s'entrellacen i conviuen en un escenari que no deixa indiferent ningú .


 “ El comerç internacional representa el 60% del PIB global

— Organització Mundial del Comerç


Petit comerç de queviures de Chinatown (Nova York, EUA)
Petit comerç de queviures de Chinatown (Nova York, EUA)

Al llarg de les darreres dècades, la globalització ha transformat les relacions entre les diferents regions del món, afavorint la interconnexió i la cooperació entre països, i contribuint al seu desenvolupament econòmic i social. Tot i que ha creat noves oportunitats, el seu impacte és objecte de debat. En molts casos, la producció s’ha deslocalitzat a països amb costos laborals més baixos, creant desocupació en les economies originàries i condicions de treball precàries i explotació laboral als països emergents. D’altra banda, la interdependència econòmica fa que els països més febles estiguin subjectes a les fluctuacions dels mercats i a les crisis financeres internacionals. En l’àmbit ambiental, la globalització ha augmentat el consum de recursos i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle en el transport de mercaderies de llarga distància, generant un impacte significatiu en el medi.


“ Els països desenvolupats representen el 85% del comerç mundial

— Organització Mundial del Comerç


Port de Miami (Estats Units)
Port de Miami (Estats Units) 

Situada a la cruïlla del Carib, entre Amèrica Central i Amèrica del Sud, Miami gaudeix d'una situació geogràfica privilegiada i és l'epicentre del comerç internacional entre les diferents Amèriques. El port és reconegut com la capital del món dels creuers, i és una de les portes d'entrada de mercaderies més importants de tot el continent. Gràcies a la seva frenètica activitat, genera 98.000 llocs de treball.

Potser t'agraden aquestes entrades