Transport: els combustibles fòssils

Estació de servei (Finlàndia)
Estació de servei (Finlàndia)

En un tram solitari de carretera, enmig de la llarga nit lapona, hi ha una benzinera que sembla fora del temps. És l'únic senyal de vida en quilòmetres a la rodona. L’olor de combustible impregna l'aire que l’envolta, i la seva llum tènue guia els viatgers noctàmbuls que necessiten fer provisió enmig de la foscor. La carretera, normalment transitada durant el dia, de nit és deserta. De vegades, alguns camioners cansats s'hi aturen per descansar unes hores, però és estrany que hi hagi moviment durant la nit. Els llums intermitents de la instal·lació projecten penombres sobre la neu, creant una atmosfera un punt inquietant. L'única remor que trenca la quietud és el suau xiuxiueig del vent, que provoca que les branques dels arbres propers es balancegin i facin dringar els caramells glaçats. Més enllà d’això, tot és silenci. 


El sector alimentari és responsable del 30% de la demanda mundial d’energia

— Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l’Agricultura


Comerç transfronterer (Noruega-Suècia)

Comerç transfronterer (Noruega-Suècia)

La producció, el processament, el transport, la distribució i la preparació d’aliments són responsables del 30% del consum mundial d’energia. El 80% de la demanda energètica global prové de fonts no renovables com el gas o el petroli, cosa que en molts països genera limitacions relacionades amb la disponibilitat i la seguretat energètica. La dependència excessiva de combustibles fòssils fa les nacions vulnerables a la volatilitat dels preus i, fins i tot, als conflictes. D’altra banda, el consum d’energia basat en combustibles fòssils és una de les principals causes del canvi climàtic, ja que produeix emissions de gasos d’efecte hivernacle com el diòxid de carboni, entre molts altres contaminants que incideixen en la qualitat de l’aire i que també perjudiquen la salut humana. 


S'espera que la dependència del gas o del petroli disminueixi a mesura que s'incrementi l'ús d'energies renovables, com l'energia solar, l'eòlica, la hidràulica o altres fonts verdes que redueixen els impactes ambientals associats al consum d'energia. Alguns països han aconseguit nivells molt alts d'energia renovable en el seu mix energètic, com per exemple Dinamarca, que obté aproximadament el 50% de la seva energia a partir de fonts eòliques. Sigui com sigui, el consum d’aliments de proximitat minimitza els impactes ambientals associats al consum d’energia.


Transport d'aliments




Potser t'agraden aquestes entrades