Benoît i Laurence (Bordeaux, França)
A finals d'agost, els gotims de raïm llueixen esplendorosos a les petites vinyes de na Laurence i en Benoît, a la rodalia de Saint Emillion. Uns pocs dies de tranquil·litat precedeixen les setmanes de bullici de la verema, que està a punt de començar. Durant aquestes dates, milers de treballadors vinguts d'arreu arriben a la regió per recollir el raïm, tal com s'ha fet durant segles. És un moment agitat i emocionant, ja que representa el fruit del treball de tot un any. En algunes vinyes la verema es realitza a mà, i això permet als recol·lectors experts seleccionar acuradament el raïm madur i rebutjar el que no està en òptimes condicions. En les vinyes més grans s'utilitza maquinària, encara que és menys selectiva i requereix una major atenció posterior al celler per eliminar qualsevol gra defectuós. Veremaires i viticultors configuren el caràcter únic i autèntic de la regió, que es reflecteix en la personalitat de cada vi, de cada família, de cada tros de terra...
“ Cada any es produeixen 34.400.000.000 ampolles de vi,la meitat a França, Itàlia i Espanya— Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV, 2020)
Des dels seus orígens, les tècniques agrícoles no han deixat d'evolucionar. Actualment, el desenvolupament de l'enginyeria agrícola, l'ús d'adobs químics o les innovacions tecnològiques han convertit l'agricultura en una activitat de caràcter industrial. Amb les tècniques de principis del segle XX, un granger era capaç d'alimentar unes cinc persones, mentre que avui en pot alimentar més de cent. Tot i que la mecanització ha reduït l'exigència de mà d'obra, l'agricultura continua sent una font d'ocupació i un motor econòmic important per a molts països. A escala mundial, el sector agrícola aporta el 6,4% del PIB i proporciona mitjans de vida al 40% de la població. En algunes regions rurals, especialment als països en desenvolupament, el sector agrari representa fins a més de la meitat del PIB i dels llocs de treball.
“ 2.600 milions de persones viuen de l’agricultura
— Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura