Els desequilibris del comerç

Mercat de carretera (Botswana)
Mercat de carretera (Botswana)

En un punt indeterminat entre Nokaneng i Gumare, l'atrotinat autobús de línia s'atura uns minuts. Tot d'una, de les ombres dels arbres propers, una munió de petits comerciants s'abraona sobre el vehicle competint per l'atenció dels viatgers a través de les finestretes lliscants, obertes de bat a bat. En un tancar i obrir d'ulls, l'autobús es converteix en un improvisat mercat sobre rodes. Els venedors són hàbils en les transaccions, servint i cobrant amb rapidesa. La transacció és simple: un sac de taronges va, i un grapat de pules ve. Alguns passatgers xerren amb els venedors mentre esperen torn. D'altres, simplement observen l’enrenou que en menys d’un minut s'ha format al voltant de l'autobús. La música de la ràdio del vehicle, a tot volum, afegeix la banda sonora a l'escena.


“ Els països en desenvolupament allotgen el 60% de la població mundial,

però contribueixen només amb el 10% al comerç mundial d'aliments

Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO)


Mercat de carretera (Botswana)
Mercat de carretera (Botswana)

El sistema de normes comercials internacionals que durant diverses generacions ha promogut nivells de creixement econòmic sense precedents, avui és objecte de discussió i de tensions, ja que no tots els països competeixen en igualtat de condicions, ni tampoc al seu interior. La manca de capacitat de negociació sol generar desequilibris en els acords comercials. Més enllà de les limitades infraestructures, els països en desenvolupament, eminentment agrícoles, han de fer front a pràctiques comercials discriminatòries o entorns reguladors poc favorables que obstaculitzen el seu accés als mercats internacionals. 


D'una banda, els aranzels aplicats als productes agrícoles són, de mitjana, fins a tres vegades més elevats que els aranzels que s'apliquen als productes industrials. De l'altra, els productes agrícoles també són més propensos a patir mesures no aranzelàries que limiten la seva competitivitat, com les quotes o les subvencions als competidors, o les regulacions fitosanitàries i de qualitat. Enmig d'un marc generalitzat d'incertesa i debilitament de la cooperació internacional, s'ha instal·lat la idea que el procés de globalització ha fet recular algunes economies. 


Mercat de carretera (Botswana)

Venedor ambulant (Etiòpia)

Venedor ambulant (Etiòpia)

Potser t'agraden aquestes entrades