Malbaratament: aliments que no es consumeixen

Una fornera de Cuzco (Perú)

Una fornera de Cuzco (Perú)


En un forn de Cuzco, l'Amèlia observa les anades i vingudes de la gent amagada darrere de les piles pa, que encara són grosses. Duu el cabell fosc recollit dins d'un barret i un davantal blanc impol·lut que contrasta amb la farina escampada pel lloc de treball. A mesura que el forn daura els pans, retira amb molt de compte les safates i les col·loca als prestatges de la rebotiga perquè es refredin. Després, selecciona els pans més bonics i els acomoda a la part davantera del taulell, a ulls de tothom. La presentació és important, diu. Avui ja n'ha venut alguns, i encara n'ha de vendre més, però no els vendrà tots. És rar el dia que algú s'endú l'última peça. Al final de la jornada s'emporta les peces sobrants i les reparteix de franc entre els veïns del seu carrer. I tot el que no pot repartir, de vegades molt, de vegades poc, ho llença. Ningú no compra pa d'un dia per l’altre.


“ Als països desenvolupats, una persona malbarata 115 kg d'aliments cada any

Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura


Restaurant xinès de Sydney (Austràlia)

Restaurant xinès de Sydney (Austràlia)


Cada any, un terç de tots els aliments produïts, equivalents a 1.300 milions de tones, es fa malbé al llarg de la cadena alimentària, des de la producció, fins al consum final. Al voltant del 30% es perd durant la collita, a causa de pràctiques inadequades o per manca d'infraestructures de conservació. El 10% es perd durant el transport o la manipulació, i un altre 10% es malbarata als supermercats i grans superfícies a causa de factors com la data de caducitat o de l'aspecte estètic. Als hotels i als restaurants se'n malbarata el 20%, i a les llars, el 30% restant.


El malbaratament d'aliments suposa milers de milions d'euros en pèrdues per als productors, els comerciants i els consumidors. També és responsable de generar impactes significatius per al medi natural: llençar aliments suposa el 8% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i comporta un ús innecessari de recursos com aigua, terra, fertilitzants, pesticides o energia. Però aquest fenomen no només representa un perjudici econòmic o ambiental, sinó també ètic: més de 800 milions de persones arreu del món no poden satisfer les seves necessitats nutricionals més bàsiques i pateixen fam. A casa nostra, nombroses institucions i entitats, amb la col·laboració de voluntaris i la complicitat dels consumidors més sensibilitzats, treballen incansablement per tal de recuperar part d'aquests aliments malbaratats i distribuir-los entre la població que els necessita.


Una fornera de Luang Prabang (Laos)

Mercats de Beijing (Xina)


Mercats de Beijing (Xina)


Una fornera de Luang Prabang (Laos)

Mercats de Beijing (Xina)

Potser t'agraden aquestes entrades