Agricultura extensiva: els sistemes tradicionals

Pagesos de Maramures (Romania)

Pagesos de Maramures (Romania)


En una vall tranquil·la i apartada de Maramureș, just quan el sol del capvespre tenyeix el cel de colors blaus, dos homes tornen dels camps damunt d’un vell carro de fusta ple d'eines. Un cavall robust, amb pas lent, però decidit, fa repicar les ferradures contra el terra mentre estira l'andròmina. Conversen en veu baixa, compartint pensaments i alguna xafarderia. Els seus rostres estan impregnats de cansament, però també de satisfacció per l'esforç de la feina feta. Al llarg del camí, saluden amb un cop de cap els veïns que encara feinegen als camps o que ja descansen tranquil·lament als porxos de casa. Vet aquí la simplicitat de la vida rural, on treballar la terra és l'essència de la comunitat, i on l’esforç es veu recompensat de tant en tant amb una generosa collita.


 A l'Europa de l'Est, el 65% dels conreus es dediquen a l'agricultura extensiva

Oficina d'Estadística de la Unió Europea


Camps de blat de Castella (Espanya)
Camps de blat de Castella (Espanya)


Castella està conformada per vastes planes de cultiu on se sembra principalment blat i altres cereals que s’adapen bé a les característiques de la regió. A escala mundial, l’agricultura extensiva ocupa aproximadament el 75% de la superfície agrícola, sobretot en àrees àmplies i poblacions disperses. Els sistemes extensius utilitzen grans extensions de terreny per cultivar, i depenen en gran mesura de les condicions naturals del medi com el clima o la qualitat del sòl. En comparació amb els sistemes intensius, els agricultors utilitzen fins a un 50% menys de fertilitzants o pesticides, i empren tècniques que no requereixen grans inversions ni maquinària costosa. En alguns indrets, encara es practiquen tècniques tradicionals heretades dels primers pagesos i que s'han transmès de generació en generació.


 L'agricultura extensiva produeix el 80% dels cultius clau com el blat o l’arròs

Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura


Tot i que és més sostenible que l'agricultura intensiva, la baixa productivitat dels cultius limita la capacitat de satisfer les necessitats alimentàries de grans poblacions; en alguns llocs, la necessitat de terres comporta la desforestació del territori. D'altra banda, la dependència de les condicions naturals fa que els cultius siguin més vulnerables a patir els efectes de les sequeres, inundacions o altres fenòmens climàtics extrems. En un context de demanda cerixent i de canvi climàtic, l'equilibri entre la sostenibilitat i l’ús eficient dels recursos com la terra és cada vegada més important per garantir la seguretat alimentària de la població, sense posar en perill la conservació del medi.


Camps de gira-sols d'Andalusia (Espanya)

Camps de blat de Castella (Espanya)

Camps de blat de Castella (Espanya)

Potser t'agraden aquestes entrades