La vall, que temps enrere era un mantell de boscos densos, avui és apedaçada per camps de conreu de textures i colors diversos. Els camps s'estenen en diferents direccions, cosits per tanques o línies d’arbustos, i estan atravessats per carreteres sinuoses i senders que serpentegen capritxosament a través del mosaic. El so del vent es barreja amb el cant d’alguns ocells que troben refugi als arbres dels marges. Tot i la transformació del paisatge, els arbres dispersos i les àrees de vegetació natural encara proporcionen llocs on els animals poden fer niu.
“ L'agricultura és responsable del 80% de la desforestació del planeta
i del 70% de la pèrdua de biodiversitat terrestre
— Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació
L'agricultura és una de les causes principals de la degradació de l’entorn natural. La desforestació o el drenatge d'aiguamolls per establir-hi pastures i camps de conreu fragmenten els hàbitats, reduint la superfície disponible per a la vida silvestre. Els productes químics que s’utilitzen són responsables de més del 70% de la contaminació dels rius i aigües subterrànies a escala mundial. Els insecticides, herbicides i fungicides maten herbes, insectes i moltes formes de vida silvestre que serveixen d'aliment a aus i altres animals. Els fertilitzants són responsables de l'eutrofització dels ecosistemes aquàtics, és a dir, de la proliferació descontrolada de plantes i d'algues fitoplanctòniques que creen zones mortes o àrees de baix oxigen on els peixos i altres formes de vida aquàtica no poden prosperar. El consum d’energia, les emissions de gasos d’efecte hivernacle o el desgast d’aqüífers són altres impactes significatius.
“ El 38% de les masses d'aigua de la Unió Europea
estan sotmeses a la pressió de la contaminació agrícola
— Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació
Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), el sector de l'alimentació és responsable d'aproximadament el 22% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a escala mundial. A més de ser un important consumidor de combustibles fòssils, les activitats agrícoles alliberen diòxid de carboni fruit de la desforestació, metà provinent dels cultius d'arròs o òxid nitrós per l'ús de fertilitzants. La ramaderia, i en particular la cria de bestiar boví, també és una font significativa d’emissions de gasos que són alliberats durant la fermentació dels aliments als sistemes digestius dels animals, o a través de la gestió dels seus residus. D’altra banda, els aliments produïts a llarga distància o fora de temporada són responsables de l'emissió de grans quantitats de gasos a causa de l'energia que consumeixen en la seva conservació i el seu transport des del seu lloc d'origen fins als consumidors finals.
“ A escala mundial, les activitats ramaderes són responsables
del 14,5% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle
— Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació