Aigua: un aliment elemental

Un venedor ambulant de refrescos a Salta (Argentina)
Un venedor ambulant de refrescos a Salta (Argentina)

A l’anodina estació d’autobusos de Salta, en Mateo passeja amunt i avall el seu petit carretó ple d’aigües i refrescos. Amb una mà sosté un parell d’ampolles que fa passar a través de les finestretes dels taxis que s’aturen a recollir o deixar passatgers. De tant en tant, algun passatger assedegat li compra una o dues ampolles. D’altres el miren amb simpatia i li desitgen bona sort. També hi ha els que passen de llarg. De vegades, quan el dia avança i la temperatura es fa més intensa, obre una ampolla i es remulla el cap per refrescar-se. No es pot explicar la vida dels humans sense parlar de l’aigua. De mitjana, un ésser humà pot sobreviure sense beure aigua entre 3 i 5 dies. No obstant això, en condicions extremes, el temps de supervivència es redueix dràsticament a 1 o 2 dies, o fins i tot menys. 


Només el 0,5% de l’aigua està disponible per al consum

 Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l’Agricultura


Un glop d'aigua a la font (Catalunya)
Un glop d'aigua a la font (Catalunya)

Als països desenvolupats, una persona consumeix uns 5 litres d’aigua diaris en forma d'aliments i begudes. El consum d'aigua és necessari per mantenir la hidratació, regular la temperatura corporal i dur a terme nombroses funcions biològiques. Tot i que no és pròpiament un aliment, l’aigua exerceix un paper fonamental en la preparació d’aliments: s’utilitza per cuinar, com a ingredient en moltes receptes, per rentar fruites o verdures o per incorporar a l’organisme nutrients essencials. D’altra banda, l’accés a aigua segura és imprescindible per prevenir malalties com diarrees, còlera i altres infeccions gastrointestinals. 


Malauradament, les sequeres intenses i freqüents, el creixement de la població, la sobreexplotació d'aqüífers, la contaminació, la manca d'una gestió adequada o el consum excessiu, són elements que es conjuguen a molts llocs del món convertint l'aigua en un factor limitant per a la salut i el benestar de les persones. S'estima que avui es consumeix el 54% de l'aigua disponible. Segons la UNESCO, en els pròxims anys, la quantitat d'aigua disminuirà en un 30% a conseqüència del canvi climàtic, i en poc més de vint anys, les reserves hídriques del planeta arribaran al límit.


El 2025, més de 1.800 milions de persones

viuran en àrees amb un estrès hídric significatiu

— UNESCO


Un nen camí del pou (Sudan del Sud)

Un nen camí del pou (Sudan del Sud)

Potser t'agraden aquestes entrades