Aigua: un aliment elemental

Un venedor ambulant de refrescos a Salta (Argentina)
Un venedor ambulant de refrescos a Salta (Argentina)

A l’anodina estació d’autobusos de Salta, en Mateo passeja amunt i avall el seu petit carretó ple d’aigües i refrescos. Amb una mà sosté un parell d’ampolles que fa passar a través de les finestretes dels taxis que s’aturen a recollir o deixar passatgers. De tant en tant, algun passatger assedegat li compra una o dues ampolles. D’altres el miren amb simpatia i li desitgen bona sort. També hi ha els que passen de llarg. De vegades, quan el dia avança i la temperatura es fa més intensa, obre una ampolla i es remulla el cap per refrescar-se. No es pot explicar la vida dels humans sense parlar de l’aigua. De mitjana, un ésser humà pot sobreviure sense beure aigua entre 3 i 5 dies. No obstant això, en condicions extremes, el temps de supervivència es redueix dràsticament a 1 o 2 dies, o fins i tot menys. 


“ Només el 0,5% de l’aigua està disponible per al consum

 Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l’Agricultura


Un glop d'aigua a la font (Catalunya)
Un glop d'aigua a la font (Catalunya)

Als països desenvolupats, una persona consumeix uns 5 litres d’aigua diaris en forma d'aliments i begudes. El consum d'aigua és necessari per mantenir la hidratació, regular la temperatura corporal i dur a terme nombroses funcions biològiques. Tot i que no és pròpiament un aliment, l’aigua exerceix un paper fonamental en la preparació d’aliments: s’utilitza per cuinar, com a ingredient en moltes receptes, per rentar fruites o verdures o per incorporar a l’organisme nutrients essencials. D’altra banda, l’accés a aigua segura és imprescindible per prevenir malalties com diarrees, còlera i altres infeccions gastrointestinals. 


Malauradament, les sequeres intenses i freqüents, el creixement de la població, la sobreexplotació d'aqüífers, la contaminació, la manca d'una gestió adequada o el consum excessiu, són elements que es conjuguen a molts llocs del món convertint l'aigua en un factor limitant per a la salut i el benestar de les persones. S'estima que avui es consumeix el 54% de l'aigua disponible. Segons la UNESCO, en els pròxims anys, la quantitat d'aigua disminuirà en un 30% a conseqüència del canvi climàtic, i en poc més de vint anys, les reserves hídriques del planeta arribaran al límit.


“ El 2025, més de 1.800 milions de persones

viuran en àrees amb un estrès hídric significatiu

UNESCO


Un nen camí del pou (Sudan del Sud)

Un nen camí del pou (Sudan del Sud)

Potser t'agraden aquestes entrades