Bèsties: els productes d’origen animal

Un ramader d’Espot i el seu bou (Catalunya)

En Dídac i el seu bou (Catalunya)


Un parell de cops per setmana, en Dídac s’acosta al tros amb un remolc ple de farratge. A l’interior d’un gran tancat mostra amb orgull un bou de grans dimensions que utilitza de semental per a les vaques. - Aquesta bèstia menja molt! -, diu. El noi ha decidit seguir la tradició familiar i dedicar-se als animals, i amb prou feina s’acosta a la gran ciutat. A més a més de vaques, també té ovelles, una desena de cavalls i vuit gallines. El Pallars és una regió que manté una tradició ramadera des de fa segles. De sempre, el bestiar ha estat un component important de l'economia i de la vida rural d’aquestes valls, contribuïnt a preservar la bellesa natural i la biodiversitat del territori. Els productes ramaders locals com el formatge, la carn curada i altres aliments són part de la identitat cultural de la comarca, i són molt valorats arreu del país. 


“ 1.300 milions de persones arreu del món viuen de la ramaderia

 Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura


Venedora d'ous al mercat de Sucre (Bolívia)

Venedora d'ous al mercat de Sucre (Bolívia)


El 34% del subministrament mundial de proteïnes de la dieta humana prové de la ramaderia. A més de proporcionar aliments bàsics com la carn, la llet o els ous, les activitats ramaderes també proporcionen matèries com la llana, les pells o el cuir, que es fan servir en la fabricació de roba, sabates i molts altres objectes. Alguns animals proporcionen greixos i olis que s’utilitzen com a ingredients en cosmètics i productes industrials. En la fabricació d’alguns medicaments i vacunes també s’empren productes d’origen animal. 


En els darrers cinquanta anys, el consum de productes d’origen animal s’ha duplicat, no només pel creixement de la població, sinó també per l'augment del consum per càpita. La producció i comercialització de productes ramaders genera ocupació i contribueix significativament a l'economia de molts països. En moltes comunitats rurals, especialment als països en desenvolupament, la cria d’animals és una forma de subsistència.


Un cavall proporciona fems i més cavalls;

un tractor només proporciona factures

Noah Gordon, escriptor


Abeurador per als cavalls (Catalunya)

Galliner (Catalunya)

En Dídac i el seu bou (Catalunya)

Gàbies (EUA)

Potser t'agraden aquestes entrades