Omo Valley: el pasturatge nòmada

Pastora nòmada a l’Omo Valley (Etiòpia)

Pastora nòmada a l’Omo Valley (Etiòpia)


A través de vastos i àrids paisatges de l’Omo Valley, la jove Okoucha mena un ramat format per una vintena de cabres de colors i pelatges diversos. Les cabres es mouen fent saltirons mentre arranquen petites herbes i arbustos que brollen de la terra seca, i que van trobant al seu pas. La noia avança amb passos decidits al costat del ramat. A la mà duu una branca llarga i fina que utilitza de tant en tant per guiar i mantenir juntes les cabres, en un viatge permanent que s’estén a través del no-res. Però la noia coneix bé el territori, i sap on són els pous i on creix l'herba fresca. Enmig d’aquest paratge aparentment inhòspit i desafiant, les tradicions ancestrals connecten profundament amb els secrets que amaga la terra. 


“ El 30% dels pastors del món practica la ramaderia nòmada

— Banc Mundial


Pastor de l’Atles (Marroc)
Pastor de l’Atles (Marroc)

En molts llocs del món, els pastors es desplacen amb els seus ramats d'un lloc a un altre adaptant-se a les condicions ambientals canviants del territori, aprofitant les pastures fresques i la disponibilitat d'aigua segons les diferents estacions de l’any. Els coneixements relacionats amb el pasturatge nòmada estan profundament arrelats a la cultura i a la identitat de les comunitats que el practiquen. Tot i l’estil de vida, les comunitats pastorals contribueixen significativament a la producció de carn i productes lactis per satisfer les necessitats de les seves comunitats. 


“ A l’Àfrica, el 50% del bestiar es cria en sistemes nòmades

 Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i la Agricultura


El pasturatge nòmada té grans avantatges per al medi, com l'augment de la fertilitat dels sòls, que sen beneficien amb la incorporació de fems i de llavors. El desplaçament dels ramats permet el descans i la regeneració de les pastures, evitant la degradació i la contaminació concentrada en un sol lloc. Els animals també contribueixen a la lluita contra els incendis, ja que salimenten de materials molt combustibles. Tot i la baixa empremta ambiental, el futur daquesta activitat està amenaçat per normes cada vegada més restrictives que limiten el lliure desplaçament del bestiar. L’impacte del canvi climàtic, la pèrdua de terres de pasturatge, l'expansió de la urbanització i de l’agricultura, o la competència d’altres sectors pels recursos naturals, són amenaces cada vegada més importants.


Pastor nòmada a l’Omo Valley (Etiòpia)


Pastora nòmada del Sàhara (Marroc)

Pastors nòmades del Sàhara (Marroc)
Pastor nòmada a l’Omo Valley (Etiòpia) / Pastors al Sàhara (Marroc)

Potser t'agraden aquestes entrades