Chencha: un mercat qualsevol

Mercat de Chencha (Etiòpia)
Mercat de Chencha (Etiòpia)

Una enorme esplanada d'herba i fang és l'escenari on es desplega el caòtic mercat de Chencha, i on es troben tots els Dorze de la regió per comerciar i socialitzar. S’hi ven cotó pur, filat, tenyit en troques de colors o ja teixit. També s’hi venen xilis i pebrots secs, sacs de cereal, hortalisses i una llarga llista de productes exòtics que a primera hora del matí els agricultors i agricultores disposen curosament sobre el terra. És un mercat imponent per als visitants: les mercaderies de colors vius, la descoberta de productes desconeguts, les transaccions sorolloses entre venedors i compradors... Una comunitat humana on s’estableixen relacions familiars, i on la solidaritat sembla ser més gran que la inevitable competència. 


“ El comerç és l'art de comprar per tres francs el que en val sis,

i de vendre per sis el que en val tres

Charles Fourier, pare del cooperativisme


Mercat de Chencha (Etiòpia)
Mercat de Chencha (Etiòpia)

El comerç és una força impulsora per al creixement econòmic i el desenvolupament de les societats, creant oportunitats i llocs de treball en la producció i en els serveis relacionats com la logística o el transport. Les transaccions comercials internacionals representen aproximadament el 65% del PIB mundial. El comerç facilita l'intercanvi de coneixements i tecnologies entre països millorant la seva competitivitat, i permet que els territoris s'especialitzin en la producció en funció d’una assignació eficient dels propis recursos.  


“ El comerç d'aliments representa el 10% del comerç mundial

Organització Mundial del Comerç


Des del 1990, gràcies al creixement econòmic generat per millors pràctiques comercials, més de 1.000 milions de persones han sortit de la pobresa. Fins i tot en països tan pobres com Etiòpia, la pobresa s'ha reduït a la meitat en només una generació. El continent africà alberga la zona de lliure comerç més gran del món, l'AfCFTA (African Continental Free Trade Area), que comprèn pràcticament la totalitat del territori i un mercat de més de 1.200 milions de persones. Més prosperitat i oportunitats a tot el món ajuden a promoure una major estabilitat i seguretat.


Mercat de Lalibella (Etiòpia)

Mercat de Lalibella (Etiòpia)

Potser t'agraden aquestes entrades