Desigualtats: els que viuen a l'ombra

Sense-sostre (Barcelona, Catalunya)
Sense-sostre (Barcelona, Catalunya)

Embolicat en parracs, un sense-sostre fa un cop de cap a l'interior d'un campament d'andròmines que fa temps s'ha convertit en casa seva. Les seves pertinences, escampades al voltant, són poques però valuoses. En una motxilla esquinçada hi guarda les més preuades. Les sabates, desgastades pel dia a dia a la intempèrie, reposen al seu costat. Penjada a la paret hi ha una fotografia arrugada que li recorda que, temps enrere, la vida el tractava millor. La resta, llaunes de menjar en conserva, mantes, ferralla... revelen la precària naturalesa del seu refugi. A mesura que el son es fa profund, el so distant del trànsit i la conversa ocasional dels vianants s'allunyen. La ciutat sencera podria passar pel seu costat en la més completa indiferència. Vet aquí la fragilitat de l'existència enmig d’un món que es mou massa ràpid per parar atenció als que viuen a l'ombra.


“ El món no sobreviurà molt més temps captiu de la humanitat

Daniel Quinn


Nens a l'escola (Etiòpia, Senegal)

Nens a l'escola (Etiòpia, Senegal)
Nens a l'escola (Etiòpia, Senegal)

Les desigualtats són realitats complexes que abasten diferents àmbits de la vida de les persones. Alguns col·lectius vulnerables viuen sense protecció social, sense accés a llocs de treball ni habitatges dignes, o exposats a una dieta alimentària insuficient. Milions de persones arreu del món no disposen de serveis bàsics com aigua potable o atenció mèdica. Les dones s'enfronten a desigualtats de gènere en molts aspectes de la seva vida, incloent-hi els drets reproductius i la participació en la presa de decisions. L'UNICEF estima que gairebé el 10% dels nens en edat d'assistir a l'escola no tenen accés a educació, fet que limita les seves perspectives laborals. La raça, l'origen ètnic, la religió o la discapacitat també són factors que condicionen l'accés a les oportunitats, mantenint les persones en cicles de pobresa intergeneracionals.


“ L'1% més ric de la població mundial posseeix el 45% de la riquesa

 Credit Suisse Global Wealth Report


Les desigualtats són el resultat de diverses causes interrelacionades, i la dificultat d'accés a una alimentació sana i equilibrada és un dels seus indicadors més importants. D'una banda, el sistema econòmic global afavoreix les economies desenvolupades i deixa enrere les més vulnerables, creant desequilibris entre països, i també al seu interior. De l'altra, la disponibilitat de recursos naturals com terres, aigua o matèries primeres són factors que condicionen la capacitat de molts territoris de proporcionar aliments a la seva població. El canvi climàtic, la degradació del medi ambient o els desastres naturals també són factors limitants, especialment als països en desenvolupament, que són els més vulnerables i, alhora, els més afectats pels fenòmens climatològics extrems. Les desigualtats, en qualsevol de les seves formes, sovint desencadenen inestabilitat política i conflictes armats, que són factors que amplifiquen la pobresa i generen noves desigualtats. 


Poblat Dassanech (Sudan del Sud)

Potser t'agraden aquestes entrades