L'aigua: un recurs escàs

Dues nenes tornen del pou (Sudan del Sud)
Dues nenes tornen del pou (Sudan del Sud)

Com cada dia, Nia i Kaya tornen del pou amb les garrafes plenes, equilibrant la pesada càrrega damunt del cap. Els Dassanech habiten majoritàriament la zona fronterera entre Etiòpia, Kenya i Sudan del Sud, als territoris adjacents al llac Turkana. L’ètnia compta amb uns 50.000 membres. Són un poble tradicionalment ramader, però durant els darrers cinquanta anys han patit una gran disminució del nombre de caps de bestiar, principalment a conseqüència d’haver estat expulsats de les seves terres. 


En el 80% de les llars del món que no disposen d’aigua corrent, les dones i les nenes són les encarregades de recol·lectar-la als pous i als rius, havent de recórrer sovint llargues distàncies fins a la font de subministrament més propera. Tot i la duresa del dia a dia, les dues nenes s’expliquen xafarderies i riuen sense complexos. A la comunitat, l’alegria rau en les tasques quotidianes que sustenten la vida.


 3 de cada 10 persones no tenen accés a serveis d'aigua potable, 
4 de cada 10 no disposen d'una instal·lació bàsica destinada a rentar-se les mans, 
i 6 de cada 10 no tenen accés a instal·lacions de sanejament 

 Organització Mundial de la Salut

Dos homes es renten en un rierol (Sudan del Sud)
Dos homes es renten en un rierol (Sudan del Sud)

Milions de persones s'enfronten diàriament a enormes dificultats per accedir als serveis més elementals d'aigua, principalment en àrees rurals empobrides o en zones urbanes informals, on les infraestructures d'aigua i sanejament són limitades, i on no es disposa ni tan sols d'una instal·lació bàsica destinada a rentar-se les mans amb aigua i sabó. Segons l'Organització Mundial de la Salut, el 30% de la població mundial no té accés a serveis d'aigua potable, i més del 50% no té accés a serveis de sanejament adequats. 


L'accés a l'aigua per al consum no sempre està vinculat directament a la seva disponibilitat. Amèrica Llatina posseeix més del 30% d'aquest recurs a escala mundial i, tot i això, la meitat dels seus habitants, uns 300 milions de persones, no tenen accés a una aigua de qualitat ni a subministrament periòdic, especialment als suburbis pobres al voltant de les grans ciutats. També a Europa i Amèrica del Nord hi ha fins a 57 milions de persones que no disposen d'aigua potable canalitzada a les seves llars, i 21 milions que ni tan sols tenen accés als serveis bàsics de sanejament.


Un nen es banya en un riu brut (Sudan del Sud)
Un nen es banya en un riu brut (Sudan del Sud)


Quan l'aigua potable escasseja, les persones es veuen obligades a consumir aigua de fonts no segures, com rius contaminats, aigües estancades o pous no protegits. L'escassetat d'aigua també dificulta la pràctica d'una higiene adequada, com la neteja freqüent de mans, que és essencial per prevenir la propagació de malalties infeccioses. 


L'escassetat d'aigua, la manca d'higiene o la manca d'un sistema de tractament d'aigües residuals potencia l'aparició i la propagació de malalties com el còlera, la disenteria, la febre tifoide, l'hepatitis A o la poliomielitis. Més de 2 milions de persones moren cada any per malalties diarreiques a tot el món. La manca d'higiene i l'aigua insalubre són responsables de gairebé el 90% d'aquestes morts, principalment nens.


“ 1.800 milions de persones utilitzen aigua provinent de fonts contaminades

 Organització Mundial de la Salut


De camí al pou (Etiòpia)

De camí al pou (Etiòpia)

Potser t'agraden aquestes entrades