Un plat a taula: el consum d'aliments

Menjar ràpid als carrers de Manhattan (EUA)

Menjar ràpid als carrers de Manhattan (EUA)


En una cantonada de la bulliciosa Manhattan, a prop de Central Park, l'Ahmed ha convertit el seu «food truck» en un petit oasi gastronòmic ambulant que, durant uns minuts, transporta els comensals directament als carrers d'El Caire. A mesura que el dia avança, el racó s’omple de treballadors i d’executius dels gratacels propers, i cap al migdia sempre hi ha cua. Un falàfel o un shawarma poden ser molt més que simples aliments; també poden ser punts de trobada, una manera d’unir, d’inspirar i de connectar les persones enmig de l’enrenou de la gran ciutat.


“ La natura ens ofereix un àpat gratuït, però només si controlem la gana 

William Ruckelshaus 


Restaurant de Beijing (Xina)

Restaurant de Beijing (Xina)

Restaurant de Beijing (Xina)


El consum d'aliments és un fenomen transversal i complex influenciat per factors com les preferències culturals, els hàbits, la disponibilitat, el nivell d'ingressos o la urbanització. A mesura que les societats es tornen més urbanitzades i desenvolupades, les dietes i els patrons de consum evolucionen cap a una major ingesta d'aliments processats, carns i productes lactis, cosa que té implicacions per a la salut, ja que solen contenir elevades quantitats de greixos saturats, sucres i additius que poden causar trastorns com l'obesitat o malalties cardiovasculars. No obstant això, la consciència dels consumidors sobre la importància de la nutrició és més important avui que fa uns anys, i la demanda d’aliments saludables cada vegada és més gran.


“ Més de 2.000 milions de persones al món pateixen excés de pes o obesitat

Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l’Alimentació


Autobús de Santa Cruz (Bolívia)
Autobús de Santa Cruz (Bolívia)

El creixement exponencial de la població mundial, i el corresponent augment de la demanda, suposa una pressió significativa per al sistema alimentari. Tot i els avenços en les tècniques de producció, milions de persones arreu del món continuen patint gana i malnutrició. En aquest context, es calcula que prop del 30% dels aliments produïts a escala mundial es perden al llarg de tota la cadena alimentària, des de la producció fins al consum final, fet que representa una gran quantitat de recursos, d’aigua i d’energia malbaratats. 


La producció d’aliments de manera sostenible és un dels desafiaments més grans per a la humanitat. Per al 2050, alimentar una població mundial de gairebé 10.000 milions de persones requerirà una transformació radical en la manera com es produeixen, es processen, es comercialitzen i es consumeixen els aliments. 


Cuines (Botswana, Perú, Etiòpia)


Cuines (Botswana, Perú, Etiòpia)

Cuines (Botswana, Perú, Etiòpia)
Cuines (Botswana, Perú, Etiòpia)

Potser t'agraden aquestes entrades