De l’arada al tractor: història breu de l’agricultura

Pintures d’escenes agrícoles en tombes de l’Antic Egipte

Pintures d’escenes agrícoles en tombes de l’Antic Egipte
Pintures d’escenes agrícoles en tombes de l’Antic Egipte

L'agricultura ha estat fonamental per al creixement i desenvolupament de la humanitat. La seva aparició se sol datar al voltant del 9500 aC i representa l'inici de la Revolució Neolítica, el període de transició entre les societats humanes que es dedicaven a la caça i a la recol·lecció, i les societats sedentàries. Les primeres plantes cultivades van ser l'ordi i el blat. El perfeccionament de les tècniques agrícoles va permetre la creació d'assentaments permanents i de comunitats estables que van significar la base per al desenvolupament de les primeres grans civilitzacions a Mesopotàmia, a Egipte, a la vall de l'Indus o a l'actual Xina. Moltes d'aquestes civilitzacions van florir al voltant de rius i de terres fèrtils que proporcionaven grans excedents d’aliments, fet que va facilitar la concentració de la població en nuclis urbans cada vegada més grans.


 Abans de l’agricultura, la població mundial era de 5 milions de persones;

a partir de la seva aparició, va començar a créixer ràpidament

National Geographic


Patates al mercat de Tunja (Colòmbia)


Una dona fumant (Etiòpia)

Patates al mercat de Tunja (Colòmbia) / Una dona fumant (Etiòpia)


Des dels orígens, l'agricultura es va beneficiar del desenvolupament constant de tecnologies i tècniques que milloraven la producció, com l'arada, els sistemes de reg, la rotació de cultius o la selecció d'espècies resistents. Gràcies als excedents agrícoles es va desenvolupar també el comerç i es van crear rutes comercials que connectaven territoris i cultures llunyanes. 


La integració de l'economia després de l'era dels descobriments va permetre un intercanvi de cultius a escala planetària: productes del Vell Món com el blat, la vinya, la canya de sucre, el cotó o el cafè van ser introduïts amb èxit a Amèrica, mentre que productes del Nou Món com el blat de moro, la patata, el tomàquet, el pebrot o el tabac van diversificar l'agricultura europea i de la resta de continents.


Florista al mercat de Cuzco (Perú)
Florista al mercat de Cuzco (Perú) 

Durant el segle XX, la mecanització es va convertir en un component fonamental de l'agricultura. La Revolució Verda, que va començar a la dècada de 1940, va contribuir a un augment significatiu de la producció a través del cultiu de varietats d'alt rendiment i de l'ús de fertilitzants i pesticides. Gràcies a les innovacions tecnològiques, la producció de blat i d’arròs va augmentar més del 100%. Actualment, a més d'aliments per als humans i per als seus animals, el camp proveeix productes diversificats com fusta, fertilitzants, fibres, combustibles, productes biofarmacèutics, flors o plantes ornamentals, i les tècniques agrícoles no deixen d'evolucionar.


Escenes agrícoles en l'art

Escenes agrícoles en l'art

Escenes agrícoles en l'art (diversos artistes)

Potser t'agraden aquestes entrades