L'agricultura ha estat fonamental per al creixement i desenvolupament de la humanitat. La seva aparició se sol datar al voltant del 9500 aC i representa l'inici de la Revolució Neolítica, el període de transició entre les societats humanes que es dedicaven a la caça i a la recol·lecció, i les societats sedentàries. Les primeres plantes cultivades van ser l'ordi i el blat. El perfeccionament de les tècniques agrícoles va permetre la creació d'assentaments permanents i de comunitats estables que van significar la base per al desenvolupament de les primeres grans civilitzacions a Mesopotàmia, a Egipte, a la vall de l'Indus o a l'actual Xina. Moltes d'aquestes civilitzacions van florir al voltant de rius i de terres fèrtils que proporcionaven grans excedents d’aliments, fet que va facilitar la concentració de la població en nuclis urbans cada vegada més grans.
“ Abans de l’agricultura, la població mundial era de 5 milions de persones;
a partir de la seva aparició, va començar a créixer ràpidament
— National Geographic
Des dels orígens, l'agricultura es va beneficiar del desenvolupament constant de tecnologies i tècniques que milloraven la producció, com l'arada, els sistemes de reg, la rotació de cultius o la selecció d'espècies resistents. Gràcies als excedents agrícoles es va desenvolupar també el comerç i es van crear rutes comercials que connectaven territoris i cultures llunyanes.
La integració de l'economia després de l'era dels descobriments va permetre un intercanvi de cultius a escala planetària: productes del Vell Món com el blat, la vinya, la canya de sucre, el cotó o el cafè van ser introduïts amb èxit a Amèrica, mentre que productes del Nou Món com el blat de moro, la patata, el tomàquet, el pebrot o el tabac van diversificar l'agricultura europea i de la resta de continents.
Durant el segle XX, la mecanització es va convertir en un component fonamental de l'agricultura. La Revolució Verda, que va començar a la dècada de 1940, va contribuir a un augment significatiu de la producció a través del cultiu de varietats d'alt rendiment i de l'ús de fertilitzants i pesticides. Gràcies a les innovacions tecnològiques, la producció de blat i d’arròs va augmentar més del 100%. Actualment, a més d'aliments per als humans i per als seus animals, el camp proveeix productes diversificats com fusta, fertilitzants, fibres, combustibles, productes biofarmacèutics, flors o plantes ornamentals, i les tècniques agrícoles no deixen d'evolucionar.
Escenes agrícoles en l'art (diversos artistes)