La biodiversitat, un actiu en perill

Tortugues al Mercat d'Iquitos (Perú)
Tortugues al Mercat d'Iquitos (Perú)

En un mercat bulliciós al cor de l'Amazones, una dona amb veu enèrgica prova d'atraure l'atenció dels compradors. Just al davant, en un taulell de fusta massissa, hi ha un botí de tortugues de diverses espècies apilades les unes sobre les altres, configurant una escena impactant per a qui no hi està avesat. La venda de tortugues per al consum és una pràctica controvertida i en molts llocs està prohibida, però a l'Amazònia, qualsevol bèstia amb una mica de carn pot acabar al fons de la cassola. L'escenari, encara que vibrant i ple de vida, també revela la complexitat dels desafiaments ambientals que enfronta una de les regions més biodiverses i, alhora, més amenaçades del món. Les tensions entre la sostenibilitat i la tradició cultural, entre la necessitat i la preservació de l'entorn, no sempre són fàcils de compaginar.


“ Les poblacions de mamífers, ocells, peixos, rèptils i amfibis 

han disminuït un 68% a escala mundial des del 1970

World Wildlife Fund (WWF)


Tortuga pescada accidentalment (Catalunya)
Tortuga pescada accidentalment (Catalunya)

La biodiversitat és imprescindible per mantenir l'equilibri dels ecosistemes. Les espècies realitzen funcions essencials com la pol·linització de plantes, la descomposició de matèria orgànica o la purificació de l'aigua i de l'aire. La diversitat d’espècies també proporciona molts beneficis per als humans. Prop de 1.600 milions de persones depenen dels boscos per sobreviure, inclosos 70 milions de persones indígenes. Moltes espècies contenen compostos amb propietats medicinals i són una font important de medicaments i teràpies per a la salut. La biodiversitat també proporciona una base genètica diversa per a la producció d'aliments, garantint la seguretat alimentària de la població mundial, entre moltes altres contribucions que sustenten la vida de la humanitat.


Tot i els evidents beneficis, el creixement industrial, la desforestació, l'agricultura intensiva, la contaminació o la sobreexplotació de recursos naturals, entre una llarga llista d'impactes, provoquen danys greus a la biodiversitat, moltes vegades de manera irreversible. El planeta ja ha patit extincions massives en altres ocasions, però el ritme d’extinció actual és entre 100 i 1000 vegades més accelerat del que seria habitual en condicions naturals. La desaparició d'espècies té efectes negatius per als ecosistemes, provocant desequilibris entre predadors i preses, però també per a les comunitats que depenen dels recursos naturals com a mitjà de subsistència


“ El 24% de les espècies animals i vegetals conegudes estan en perill d'extinció

— Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) 


Potser t'agraden aquestes entrades