El consum responsable

Paradeta de llaminadures als carrers de Copacabana (Bolívia)
Paradeta de llaminadures als carrers de Copacabana (Bolívia)

En una vorera d'un carrer bulliciós de la ciutat, protegida amb un precari tendal, hi ha instal·lada una parada ambulant plena fins dalt de llaminadures. La cantonada sol convertir-se en un lloc de trobada informal, un petit racó d’assossec enmig de l'agitació de la vida urbana. L'olor de sucre es barreja amb l'aroma de nous torrades i caramel calent. També hi ha xocolates, regalèssia, xiclets i llepolies de totes les formes i mides que atrauen la mirada de nens i adults amb la mateixa voracitat. Els nens observen el generós bufet amb ulls golafres i capritxosos, i els adults somriuen amb nostàlgia quan reconeixen entre les piles alguna llaminadura que els transporta a la seva infantesa. La mestressa les col·loca en petites bosses de paper que lliga delicadament amb cintes de colors, i els clients se submergeixen en un univers on els records i els capricis prenen una dimensió singular.


 Allò que fem marca la diferència,
i hem de decidir quin tipus de diferència volem fer
Jane Goodall


Paradeta de llaminadures als carrers de Copacabana (Bolívia)
Paradeta de llaminadures als carrers de Copacabana (Bolívia)


El consumisme a gran escala que ha arrelat a les societats contemporànies compromet els recursos naturals i la salut del planeta. Tot i que de vegades sembla que la societat de consum no ofereixi alternatives, els consumidors, a través dels seus hàbits i eleccions, tenen la darrera paraula a l'hora de revertir hàbits inadequats i modelar nous patrons. Consum responsable vol dir prioritzar productes produïts de manera ètica i que compleixen les normes de responsabilitat social, comprar en empreses locals i petits comerços que tinguin un impacte positiu en la comunitat, evitar el malbaratament i el consum innecessari, o fomentar una economia circular que promogui la reutilització i el reciclatge per allargar la vida útil dels materials. 


Els beneficis són molts i molt importants. D'una banda, consumir amb responsabilitat redueix l'impacte ambiental del consum, disminuint la demanda de recursos naturals, protegint la biodiversitat o reduint les emissions de gasos d'efecte hivernacle. De l'altra, contribueix a mitigar la pobresa i a garantir la justícia social. Optar per estils de vida sostenibles, aliments saludables o productes de qualitat també té un impacte positiu en la salut física i mental dels mateixos consumidors.


Potser t'agraden aquestes entrades